Transverzální somatometrický výzkum současné středoškolské populace se zaměřením na obvodové a šířkové rozměry - Berounská, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na antropometrii, která se řadí k nejdůležitějším antropologickým metodám. Kromě toho reprezentuje standardní metodiku měření a pozorování člověka; resp. částí jeho těla těmi nejzákladnějšími způsoby. Analýza dat zachycuje aktuální profil somatotypů sledovaných tělesných parametrů v Pardubickém a Královéhradeckém kraji u středoškolské populace. Práce se rovněž zabývá korelační analýzou mezi vybranými antropometrickými parametry a samozřejmě zahrnuje základní a odvozené statistické charakteristiky v transverzálním antropologickém výzkumu. V závěru byla získaná data porovnána s tzv. referenčním souborem z roku 1987 (Bláha). Výzkum byl obohacen o dotazníkové šetření.
The transversal somatometric research of present secondary students population focusing on their circumferential and width dimensions
Keywords: transversal research; circumferential dimension; width dimensions; anthropometric armamentariu; correlational analysis; transverzální výzkumy; obvodové rozměry; šířkové rozměry; antropometrický instrumentář; korelační analýza