Využití přírodních polymerů pro řízené uvolňování léčiv - Badošek, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma farmaceutické a medicínské aplikace přírodních polymerů (biopolymerů). V úvodu je zpracována část o fyzikálně-chemických vlastnostech a využití biopolymerů v různých oblastech farmacie a lékařství. Dále je pojednáno o využití těchto látek v oblasti léčby nádorových onemocnění. Druhá část je věnována matricovým tabletám (pevným lékovým formám s řízeným uvolňováním léčiv) a metodám jejich přípravy. Závěrečná kapitola tvoří úvod do oblasti 3D tisku a jeho využití pro přípravu pevných lékových forem jako moderní alternativy běžného výrobního procesu.
The use of biopolymers for controlled release of drugs
Keywords: biopolymery; řízené uvolňování léčiv; matricové tablety; 3D tisk; biopolymers; controlled drug release; matrix tablets; 3D printing