Obuvnictví, vývoj trendů ve výrobě obuvi a kutečský obuvnický průmysl v první polovině 20. století - Koutná, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této bakalářské práce je představit vývoj obuvnictví s apelem na první polovinu 20. století, především na 20. léta, která přinesla zásadní zlomy na poli obuvnické výroby – ať už se jedná o krizi ševcovského řemesla, expanzi větších továren a s nimi spojené zvýšené konkurence, boj o zákazníka skrze nové metody v proklientském duchu, ale i o působení módy, jež začala významně zasahovat do vzhledu vyráběných bot a vzbudila zájem i koupěschopnost lidu díky rychle se střídajícím trendům. Móda navíc stála za zrychlením vývoje nových výrobních postupů, technik a přinesla s sebou rovněž nové materiály, dříve v obuvnickém průmyslu nepoužívané. S vývojem obuvnického světa první poloviny minulého století je spjata také Skuteč, která byla v oné době vyhlášeným městem, jež zásobila trh svými botami. Osudy tamějšího obuvnictví jsou v práci zachyceny v porovnání s vývojem obuvnické situace v republice.
Shoe Industry and Trends in Footwear in Skuteč in the First Half of the 20th Century
Keywords: obuvnictví; obuv; obuvnický průmysl; 20. století; Skuteč; Baťa; shoemaking; shoes; shoemaker; footwear; boots; 20th century