Experimentální a teoretické studium hyperjemného štěpení vanadocenových komplexů - Honzíček, Jan (Univerzita Pardubice, 2005)
V práci je popsána příprava 23 nových d1-vanadocenových komplexů. U deseti komplexů se podařilo připravit monokrystal vhodný pro rentgenostrukturní analýzu. Pro všechny připravené komplexy byla získána experimentální EPR spektroskopická data. Hyperjemné štěpení bylo studováno pomocí DFT metod. Další informace o struktuře poskytuje super-hyperjemné štěpení EPR signálu. U několika vanadocenových komplexů byl předpovězen vznik S-HFC, který byl následně experimentálně potvrzen.
Experimental and theoretical study of hyperfine coupling of vanadocene complexes
Keywords: lomené metalloceny; elektronová paramagnetická rezonance; spektroskopie; rentgenostrukturní analýza