Údržba silniční doprovodné zeleně v Kraji Vysočina - Danková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2020)
Téma bakalářské práce je údržba, obnova správa doprovodné silniční zeleně podél komunikací II. a III. třídy v Kraji Vysočina mimo zastavěné území obcí. Je zde popsána kompletní údržba doprovodné silniční zeleně z hlediska bezpečnosti silničního provozu i ochrany životního prostředí. Popisuje postupy správce silnic, možné varianty údržby a obnovy silniční zeleně z pohledu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace (KSÚSV). Také popisuje některé logisticko-pracovní procesy a porovnává náklady některých vybraných činností údržby silniční doprovodné zeleně, porovnává celkové roční náklady údržby prováděné pracovníky KSÚSV a činnosti zajištěné dodavatelsky, a to za poslední tři roky. Tato bakalářská práce se nezabývá památkově chráněnými stromy, zelení v průtazích obcí, ani zelení v národních parcích, která je řešena zvláštním režimem.
Roadside greenery in Vysočina
Keywords: silniční doprovodná zeleň; letní údržba; výsadba dřevin; kácení; aleje; revitalizace; roadside greenery; summer maintenance; tree planting; felling; alley; revitalization