Architektura zdravotnických zařízení v Českých zemích (1850 - 1950). Sonda k typologii, funkci a teoretickému diskurzu - Müllerová, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá architekturou zdravotnických zařízení v Čechách mezi roky 1850-1950. První kapitola je zaměřena na formování medicinského a architektonického diskurzu a sleduje vnější vlivy, které měly na jejich ustavování hlavní dopad. V tomto kontextu je následně přikročeno k analýze poměrů na našem území a za pomoci případových studií je ukázano, jakým způsobem se zde stavěly lékařské instituce. Hlavní důraz je kladen především na pavilonový systém výstavby různých typů zařízení, která jsou pak následně mezi sebou porovnávána.
Medical buildings and hospitals in Czech lands (1850 - 1950). Notices to architectural typology, function and theoretical discourse
Keywords: hospital; institution; sanatory; medicin; architecture; pavillon; Čechy; nemocnice; léčebna; sanatorium; instituce; medicína; architektura