Vliv pandemie covid-19 na nezaměstnanost mužů a žen - Štěpánek, Jan (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2022)
Pandemie koronaviru měla velký dopad na bezpočet profesí. Některé dočasně pozastavily svou činnost, jiné byly nahrazeny a po ukončení všech opatření se do původní podoby už nevrátily. Mnoho analýz ukazuje, že dopady pandemie byly závažnější u žen, které přišly o práci ve větší míře než muži. Zajímavou otázkou však je, zda měl na zvýšenou nezaměstnanost žen významný dopad typ vykonávané profese. Navzdory postupnému snižování rozdílů jsou některé pozice (například řemeslné práce nebo práce servírek/číšníků) stále typické pro jedno pohlaví. V tomto příspěvku na datech z let 2019 a 2020 ukážeme, že ačkoli preventivní opatření proti šíření covid-19 měla významný dopad na obě pohlaví, ženy skutečně přicházely o práci častěji než muži. Tuto skutečnost demonstrujeme na údajích o nezaměstnanosti z odvětví služeb jako oblasti, která je specifická především pro ženy, a z odvětví řemesel jako oblasti, která je specifická spíše pro muže.
The Impact of Covid-19 Pandemic on Men and Women Employment
Keywords: nezaměstnanost; covid-19; zaměstnanec; nerovnost; unemployment; covid-19; employer; inequality