Boj proti zločinu EU - Kula, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na zmapování boje proti zločinu v EU. Přesněji se v této oblasti snaží věnovat zločinu organizovanému. Je zaměřena na identifikování forem organizovaného zločinu, které se vyskytují na území Evropské unie. Dále se pokouší tato práce o jejich charakterizování a také o zachycení historického vývoje OZ ve světě, kdy poskytuje detailnější pohled na skupiny pocházející z Itálie. V neposlední řadě se pokouší o zachycení nejdůležitějších legislativních dokumentů v tomto boji v rámci několika úrovní. Tato práce se také pokouší o analýzu současných aktivních složek podílejících se na tomto boji jak na úrovni národní, mezinárodní, tak i unijní, kdy se pokouší i hodnotit jejich úspěšnost či neúspěšnost. V neposlední řadě se také snaží zachytit a hlavně také upozornit na aktuální trend v rámci aktivit organizovaných skupin na našem území, které mají dopad na několik dalších unijních států a které se vyskytují na našem území poslední dva roky.
Fight Against the Crime in the EU
Keywords: boj proti zločinu; Camorra; EU; Europol; Frontex; kriminalita; Mafia; metamfetamin; Ndrangheta; pervitin; organizovaný zločin; fight against the crime; EU; Europol; Frontex; criminality; Mafia; metamfetamin; Ndrangheta; pervitin; organized crime