Zapomenutá aktivistka Pavla Moudrá - Jelínková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce mapuje osudy spisovatelky a aktivistky Pavly Moudré (1861-1940). Ve veřejném životě se začala prosazovat v 90. letech 19. století. Vystupovala na obranu zvířat, byla činná v mírovém a feministickém hnutí. Velkou pozornost věnovala otázkám etické obrody člověka. Podstatnou část životního díla Pavly Moudré tvoří rovněž překlady z francouzské, německé, anglické, americké a skandinávské literatury. Její vlastní uměleckou tvorbu čítá soubor vzpomínkových próz, divadelní hra a román.
Forgotten aktivist Pavla Moudrá
Keywords: ženská hnutí; ženská emancipace; ženské časopisy; literatura; feminist movement; feminist emancipation; women's magazines; literature