Požár a následná exploze nabíjecího vozu v Drevja (Norsko) - Ferjenčík, Miloš; Jungová, Marcela (My University, 2022)
Výbuch v Drevja v Norsku nastal 17. 12. 2013. Je to první známá nehoda způsobená požárem a následnou detonací nabíjecího vozu. V Drevja detonoval DA v nabíjecím voze, který přijel připravit trhavinu k odstřelu v lomu pro stavbu místní silnice. DA detonoval po té, co byl delší dobu vystaven ohni. Dosud v žádné ze zpráv o havarijních explozích nákladů materiálů na bázi DA při silniční dopravě nebyl čas od vzniku požáru do exploze tak dlouhý jako v Drevja - téměř 2,5 h.
Fire and subsequent explosion of a charging truck in Drevja (Norway)
Keywords: mobilní jednotka na výrobu výbušnin; nabíjecí vůz; exploze DA; Mobile Explosives Manufacturing Unit; AN explosion