Nové trendy v analýze vitamínů - Paik, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřená na nové trendy v analýze vitaminů rozpustných v tucích. V této práci jsou shrnuty informace o lipofilních vitaminech, jejich vlastnostech, standardních metodách stanovení a v neposlední řadě nové, moderní způsoby analýzy. První část práce je zaměřena na teoretické informace, týkající se vlastností vitaminů rozpustných v tucích jako jsou: popis a jejich struktura, fyzikální a chemické vlastnosti, zdroje a zdravotní aspekty. Druhá část práce popisuje standardní metody analýzy, mezi které patří plynová chromatografie (GC), kapalinová chromatografie (HPLC) a tenkovrstvá chromatografie (TLC). Třetí část bakalářské práce popisuje nové analytické metody stanovení vitaminů rozpustných v tucích. Těmito metodami jsou simultánní stanovení pomocí HPLC chromatografie, ultra-vysoce účinné kapalinové chromatografie (UHPLC), kapilární kapalinové chromatografie (CLC), mikroemulzní elektrokinetické chromatografie (MEEKC), superkritické fluidní extrakce (SFE) a superkritické kapalinové chromatografie (SFC). Tyto metody lze použít pro kvalitativní i kvantitativní stanovení vitaminů rozpustných v tucích.
New trends in the analysis of vitamines
Keywords: vitaminy rozpustné v tucích; HPLC; analýza potravin; vitamin A; vitamín D; vitamín E; vitamín K; fat-soluble vitamins; HPLC; food analysis; vitamin A; vitamin D; vitamin E; vitamin K