Studium vlastností jádrových pigmentů na bázi ZnO, MgO, MoO3 a WO3 v antikorozních povlacích - Houšková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2008)
Termickými metodami byly připraveny pigmenty nejádrového a jádrového typu na bázi oxidů ZnO, MgO, MoO3 a WO3. Jádrové pigmenty představovaly vrstvy těchto oxidů na minerálním nosiči neizometrického tvaru. Tyto pigmenty byly charakterizovány z hlediska fyzikálně-chemických vlastností v práškovém stavu. Dále byly připraveny nátěrové hmoty na bázi vodouředitelných styren-akrylátových a rozpouštědlových epoxyesterových pojiv s obsahem syntetizovaných pigmentů. Filmy vytvořené na ocelových panelech z těchto nátěrových hmot byly podrobeny urychleným korozním testům v kondenzačních komorách. Byl posouzen vliv syntetizovaných nejádrových pigmentů a od nich odvozených pigmentů jádrového typu na bariérovou a antikorozní ochranu nátěrových filmů na základě nepřímých korozních testů a pomocí urychlených korozních zkoušek a byla určena jejich antikorozní účinnost. Z výsledků testů byla určena vhodná aplikace pigmentů do daného pojiva a pro dané prostředí.
A Study of properties of the core pigments based on ZnO, MgO, MoO3 and WO3 in the anticorrosive coatings
Keywords: jádrové pigmenty; zinkit; periklas; molybdenan; wolframan; koroze; antikorozní účinnost; core pigment; zincite; periclase; molybtate; tungstate; corrosion; anticorrosion efficiency