Smáčivost vybraných polymerních folií - Chládková, Monika (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem předložené bakalářská práce je měření smáčivosti povrchů komerčně dostupných polymerních folií a výpočet jejich celkové volné povrchové energie. Smáčivost byla zjišťována měřením kontaktního úhlu pomocí optického tenziometru metodou přisedlé kapky. Celková povrchová energie byla vypočítána Owens, Wendt, Rabel, Kaelbleovou (OWRK) metodou. Před měřením folií byl optický tenziometr testován měřením kontaktního úhlu pěti standardních kapalin (glycerol, formamid a voda jako polární kapaliny, dijodmethan a α-bromnaftalen jako kapaliny disperzní) na površích dvou pevných láteksilikátového skla a monokrystalického křemíku (111). Získaných zkušeností bylo využito pro měření smáčivosti komerčně dostupných polymerních folií (polytetrafluorethylen, polypropylen, polyethylentereftalát a polyethylen o vysoké hustotě). K měření kontaktního úhlu byl použit glycerol a dijodmethan. Výsledky měření kontaktního úhlu byly porovnány s charakteristikami povrchu získanými pomocí mikroskopu atomárních sil, digitálního holografického mikroskopu a optického mikroskopu.
Wettability of the selected polymeric foils
Keywords: polymerní folie; smáčivost; kontaktní úhel; povrchová energie pevných látek; polymeric foils; wettability; contact angle; surface energy of solids