Pigmenty na bázi fosforečnanů s obsahem lanthanoidů - Mazurek, Pavel (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je zaměřena na využití kondenzovaných trifosforečnanů jako nových, ekologicky nezávadných antikorozních pigmentů typi AlxM1-xH2P3O10 prvků vzácných zemin. Poté byly hodnoceny jejich fyzikálně-chemické a antikorozní vlastnosti aplikací do alkydových nátěrových hmot. Rovněž byly zkoumány korozně-inhibiční vlastnosti těchto nátěrovývh hmot.
Pigments based on phosphates with content of the rare earths
Keywords: kondenzované fosforečnany; trifosforečnany; antikorozní pigmenty; antikorozní ochrana