„ale jak se vožení, hned mu tíže“. Naplňování pohlavních rolí v básnické skladbě Stesk na ženitbu Hynka z Poděbrad - Čapský, Martin (My University, 2017)
V přeložené studii je analyzována báseň „Stesk na ženitbu“ Hynka z Poděbrad z poslední třetiny 15. století. Nejmladší syn českého krále Jiřího z Poděbrad představil aristokratickému publiku skladbu, která posilovala distinkci vůči méně urozeným formou kulturně konstruovaných odlišností. S využitím atributů masopustní zábavy přitom autor tematizoval zkušenost svých vrstevníků – založení rodiny a převzetí role hospodáře, včetně úskalí, která byla s touto přechodovou fází spojena.
But as Soon as He Is Married, He Deteriorates Immediately. Fulfilling of the sex roles in the poetic composition Complaint about the Marriage by Hynek of Poděbrady
Keywords: Pozdní středověk; literární tvorba; rytířská dvorská kultura; Hynek z Poděbrad; Stesk na ženitbu; the Late Middle Ages; literary work; chivalric court culture; Hynek of Poděbrady; Complaint about the Marriage