Zavedení metody mikroelektrodialýzy pro separaci vybraných proteinů - Olivová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce byla zaměřena na zavedení a optimalizací metody mikroelektrodialýzy pro separaci vybraných proteinů podle jejich molekulové hmotnosti. Teoretická část popisuje principy dialýzy a elektrodialýzy,typy iontově selektivních membrán, využití metod v biotechnologii a medicíně. V experimentální části je řešen návrh a sestavení mikroelektrodialyzační aparatury, výběr vhodných membrán a studium vlivu provozních podmínek, jako jsou pH, napětí, doba separace a typ membrány, na průběh separace proteinů. Součástí práce je rovněž porovnání této metody se separací pomocí centrifugačních odsolovacích mikrokolon.
Establishment of the Microelectrodialysis Method for the Separation of Selected Proteins
Keywords: dialýza; membrána; rovnovážný dialyzér; mikroelektrodialýza; separace; proteiny; dialysis; membrane; equilibrium dialyzer; microelectrodialysis; separation; proteins