Studium skel v ternárním systému ZnO-P2O5-WO3 - Thienel, Filip (Univerzita Pardubice, 2009)
Bylo připraveno 27 skel systému ZnO-P2O5-WO3 v pěti kompozičních řadách. U skel byla studována struktura pomocí Ramanovy, infračervené a MAS NMR spektroskopie a zjišťovány změny jejich základních fyzikálně-chemických vlastností (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost a termická stabilita) v závislosti na složení. Termická stabilita skel byla studována metodami DSC a TD. Z termoanalytických křivek skel byly získány základní parametry charakterizující jejich termické chování (teploty skelné transformace, dilatační teploty měknutí, koeficienty teplotní roztažnosti, krystalizační teploty atp.). Na základě těchto parametrů byla hodnocena termická stabilita skel a jejich tendence ke sklotvornosti. Část práce je dále zaměřena na studium krystalických fází vznikajících temperancí vzorků skel a krystalických fází vznikajících kalcinací výchozích směsí pro přípravu skel.
Study of Glasses in the ZnO-P2O5-WO3 Ternary System
Keywords: fosfátová skla; struktura; termické chování; chemická odolnost; Ramanova spektroskopie; IČ spektroskopie; MAS NMR spektra; rentgenová difrakční analýza; properties Glass-forming; phosphate glasses; thermal behaviour; Raman spectroscopy; IR spectroscopy