Rituální performance při cÁšúře v Islámské republice Írán - Čech, Libor (Univerzita Pardubice, 2009)
Záměrem této práce je popsat, analyzovat a interpretovat rituální performance na svátek cášúrá v Íránu, které se konají každoročně desátý den prvního islámského lunárního kalendáře (měsíc muharram). Především se jedná o pašijové hry (taczije), smuteční procesí (dastaj-e cázádárí) a poutě na svatá místa světců a imámů (zijárat).
Ashura ritual performances in the Islamic republic of Iran
Keywords: rituals; ashura; dastay-e azadari; taczije; zijarat; conceptions of martyrdom; islamic revolution; rituály; cášúrá; dastaj-e cázádárí; taczije; zijárat; koncepty mučednictví; islámská revoluce