Náročné životní situace rodin s dětmi s mentálním postižením a jejich zvládání - Kuncová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce s názvem Náročné životní situace rodin s dětmi s mentálním postižením a jejich zvládání se zaměřuje na cílovou skupinu rodin s dětmi s mentálním postižením. Bude rozdělena klasicky na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce vydefinujeme základní pojmy týkající se dané problematiky - rodina, mentální postižení, dítě s mentálním postižením. Dále se zaměříme na popis náročné životní situace rodiny, na způsoby jejího zvládání, odolnost (resilienci) rodiny a sociální podporu v kontextu sociálních služeb. Praktická část bude zpracována kvalitativní metodologií prostřednictvím analýzy případové studie, pozorováním a polostrukturovanými rozhovory se členy rodiny, zvláště rodičů dětí s mentálním postižením a sourozenců. Cílem práce bude zjistit, jak rodina s dítětem s mentálním postižením zvládá tuto náročnou situaci, kdo ji poskytuje podporu a pomoc.
Challenging life situations of families with children with mental disabilities and their management
Keywords: rodina; mentální postižení; dítě s mentálním postižením; náročné životní situace; family; mental disability; child with mental disability; challenging life situations