Návrh a realizace snímače polohy zavěšeného břemene vozíku portálového jeřábu - Abraham, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2018)
Snímání polohy zavěšeného břemene spočívá ve zjištění úhlu náklonu mezi bodem zavěšení a břemenem v ose X a Y. Určení přesné polohy bylo zajištěno pomocí potenciometrů pro zjištění úhlu náklonu, enkodéru pro detekci polohy zavěšení břemene v ose Z, a finálně pomocí tenzometrů pro identifikaci hmotnosti zavěšeného břemene. Výpočetní část a následné zpracování informací zajišťuje vývojový kit Arduino Uno, díky němuž bude dostupné zobrazení pohybu břemene na osobním počítači.
Design and realization of position sensors for anti sway system gantry crane
Keywords: monitorování; snímače; břemena; portálové jeřáby; úhel náklonu; Arduino Uno; monitoring; sensors; load; portal crane; tilt angle; Arduino Uno