Využití chaperonů v přípravě medicinálně významných rekombinantních proteinů - Hájek, David (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá využitím chaperonů v přípravě medicinálně významných rekombinantních proteinů. Po stručném úvodu, který se věnuje vzniku proteinů, následuje kapitola zabývající se chaperony obecně. Tato kapitola vysvětluje, k čemu v buňce slouží a představuje základní komplexy chaperonů nacházející se v prokaryotické buňce. Další část práce je věnována rekombinantním proteinům, konkrétně historii a expresním systémům, ve kterých je možné rekombinantní proteiny produkovat. Následně jsou rozebrány jednotlivé části expresního vektoru, tedy například promotor, selekční marker, afinitní značka a další komponenty. V této kapitole je také uvedeno využití chaperonů k získání proteinů z inkluzních tělísek, do kterých se proteiny často formují při expresi v cizím hostiteli. Na konci práce jsou uvedeny kmeny bakterie Escherichie coli, které se často používají k výrobě rekombinantních proteinů. V samotném závěru jsou poté uvedeny jednotlivé proteiny, které se mohou vyrábět rekombinantní technologií v prokaryotické buňce.
Use of chaperones in the preparation of medically relevant recombinant proteins
Keywords: chaperony; rekombinantní proteiny; escherichia coli; expresní vektory; chaperones; recombinant proteins; escherichia coli; expression vector