HILIC/MS analýza gangliosidů v biologických vzorcích - Hájek, Roman; Jirásko, Robert; Lísa, Miroslav; Cífková, Eva; Holčapek, Michal (Univerzita Pardubice, 2017)
Gangliosidy jsou třída lipidů obsahující ceramid na kterém jsou navázány cukerné jednotky a alespoň jedna kyselina sialová. Tyto lipidy jsou hojně zastoupeny v centrální nervové soustavě a hrají v buňkách důležitou roli v mnoha fyziologických procesech, jako je kontrola paměti, buněčná signalizace, ochrana neuronů nebo apoptóza. Gangliosidy jsou extrahovány pomocí směsi chloroform, methanol a voda. Vodná fáze obsahující gangliosidy je následně přečištěna na C18 kolonkách. Přečištění se provádí pro odstranění solí. Hlavním cílem této práce je vyvinutí spolehlivé metody pro analýzu gangliosidů. Metoda je založena na HILIC separaci ve spojení s ESI-MS. Vyvinutá HILIC/ESI-MS metoda je aplikována na analýzu lidských ledvin, plic, plasmy, erythrocytů a prasečího mozku.
HILIC / MS analysis of gangliosides in biological samples
Keywords: HILIC/MS; gangliosidy; biologické vzorky; HILIC analysis; gangliosides; biological samples