Filosofie výchovy u Radima Palouše - Stoupová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se věnuje filosofii výchovy u Radima Palouše. Soustředí se na Paloušovo pojetí výchovy, jeho myšlenkový zrod a vývoj. Postihuje filosofický náhled na pojetí školy ve starověkém Řecku, křesťanském středověku, novověku a dospívá k reflexi o povaze školy ve "světověku". Zabývá se rolí, postavením a významem výchovy nejen v moderní společnosti.
Philosophy of education in Radim Palouš´s work
Keywords: philosophy of education; Education; scholé; cares of soul; natural world; intercommunity; inclusiveness; filosofie výchovy; Výchova; péče o duši; přirozené světy; spolubytí; celkovosti