Využití alternativních pohonů autobusů - Fizér, Roman (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou alternativních pohonů a jejich využití v osobní dopravě, konkrétně u autobusů. Byla zpracována v CDS s. r. o. Náchod (CDS). Nejprve je pozornost věnována charakteristice dopravy, její funkci a negativním vlivům na životní prostředí. Poté je prezentována charakteristika jednotlivých druhů alternativních pohonů a jejich srovnání. Praktická část práce obsahuje analýzu CDS s ohledem na stávající vozový park a náklady provozu autobusů. Výsledky analýzy jsou základním východiskem pro návrhy opatření, jejichž realizací by mohlo CDS zmírnit negativní dopady dopravy na životní prostředí a případně ještě snížit své náklady na provoz autobusů v rámci osobní dopravy. Poslední částí je zhodnocení návrhů z hlediska vhodnosti směrem k definovanému cíli práce.
Use of alternative drives for buses
Keywords: alternativní pohony; autobusy; environmentální dopady dopravy; vozové parky; alternative drives; buses; environmental impacts of transport; rolling stock