Kapalinová chromatografie v analýze nitrosloučenin - Švejdar, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce je věnována identifikaci nitrosloučenin vzniklých po výbuchu armádní protiletadlové zbroje obsahující trinitrotoluen vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi. Zabývá se optimalizací podmínek separace pro přesné a rychlé stanovení povýbuchových zplodin. Závěrem byl stanoven obsah identifikované látky (2,4-DNT) a výsledná koncentrace zhodnocena z chemického a pyrotechnického hlediska.
Liquid chromatography in the analysis of nitro compounds
Keywords: trinitrotoluen; trhavina; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; trinitrotoluene; explosive; high-performance liquid chromatography