Elektřina v tělech živých organismů - Pokorná, Aneta (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na elektřinu a její působení na živé organismy. Vyskytují se zde čtyři základní úhly pohledu. První popisuje princip fungování elektřiny, která se nachází přímo v tělech organismů a je nezbytná pro správnou funkci jejich orgánů. Druhý popisuje živočichy vytvářející větší množství elektřiny, kterou využívají např. k lovu. Dále se tato práce zabývá působením elektřiny na organismus přivedené do živých těl z vnějšího prostředí, a v závěru práce jsou uvedeny nové trendy výzkumu využívání těl živých organismů jako zdrojů energie a elektřiny.
Electricity in living organisms
Keywords: electricity; potential; lightning; electric current; ECG; EMG; EEG; biofuel cell; elektřina; potenciál; elektrický proud; biopalivové články