Slované na Prostějovsku ve světle hrobů a pohřebišť - Fojtík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce předkládá komplexní pohled na dosud známou pramennou základnu pocházející celkem z 53 pohřebišť rozložených na katastrálních územích 45 obcí bývalého administrativně-správního okresu Prostějov a kritickým odhadem tak čítající cca 600 až 700 hrobů náležejících slovanskému etniku 6. až 12. století. Mapuje tedy značný nálezový fond získaný od konce 19. století až do dnešních dnů. Přínosnými jsou zejména lokality dotčené moderně vedenými záchrannými archeologickými výzkumy posledních let - tj. venkovské pohřebiště 9. až začátku 10. století na Okružní ulici v Prostějově a řadová nekropole 11. století v Určicích, které byly využity k podrobnějším "modelovým" analýzám. Závěrem jsou též předloženy předběžné výsledky zcela nedávných odkryvů významného mladohradištního pohřebiště rozloženého u obce Dětkovice, okr. Prostějov.
Keywords: Slované; Prostějov; hroby; pohřebiště; raný středověk; Slavs; graves; burial sites; early medieval