Zkušenosti s biografickou péčí u seniorů s demencí - Vodičková, Ester (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zaměřuje na zkušenosti s biografickou péčí o seniory v českém prostředí. Hlavním cílem je analyzovat praktické aspekty implementace biografického přístupu do každodenní práce s klienty, včetně využití individuálního plánování a aktivit denního života navázaných na životní příběh seniora. Text zkoumá metody biografické péče, jejich efektivitu a přínos pro kvalitu života seniorů, s důrazem na vzdělávání a školení personálu, které jsou klíčové pro úspěšnou aplikaci této péče v praxi. Práce také reflektuje etické a právní aspekty spojené s biografickou péčí a hodnotí její dopad na autonomii, důstojnost a spokojenost klientů.
Experiences with biographical care for seniors with dementia
Keywords: biografický model péče; senioři; demence; zkušenosti s biografickou péčí; biographical care model; seniors; dementia; experiences with biographical care