České národní obrození a studium indických tradic - Jirásková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zaměřuje na otázku, jaké obrazy indických tradic sloužily českým národním obrozencům v jejich emancipačním úsilí. Zabývá se též pojetím národa, jež obrozenci zastávali a paradigmatem,z něhož toto pojetí vycházelo. Dále ozřejmuje interpretace indických tradic u západních badatelů a především pak u našich obrozenců.
Czech National Revival and the Study of the Indian Traditions
Keywords: České národní obrození; národ; Genesis; védismus; bráhmanismus; západní kultura; sanskrt; indoevropská jazyková rodina; mytologie; Czech national revival; nation; Genesis; Vedism; Brahmanism; western culture; sanskrit; Indo-European language family; mythology