Hiporehabilitace a rozvoj silných stránek charakteru klientů - Pokorná, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2015)
CÍL: Cílem bylo zjištění posílení konceptu silných stránek charakteru a jejich rozvíjení skrz koně, konkrétně, které domény jsou během hiporehabilitace nejvíce posíleny. Zdali se jedná o cílený záměr nebo vedlejší účinek hiporehabilitace v oblasti charakteru. METODIKA: Práce se zabývá pozitivními účinky hiporehabilitace na osobnost klienta. Zaměřujeme se na osobnostní rozvoj klienta skrze pohled ošetřovatelství. Konkrétně používáme vybrané domény NANDA dle funkčního modelu zdraví Gordonové. Zkoumáme, jak HR ovlivňuje duševní zdraví. Vybrané domény jsou: aktivita odpočinek, životní princip, zvládání zátěže odolnost vůči stresu, vnímání sebe sama. VÝZKUM: Výzkum probíhal v Hiporehabilitačním centru Apolenka za pomocí rozhovorů, dotazníků a pozorování klientů a terapeutů. ZÁVĚR: Práce chce poukázat, že hiporehabilitace má kladný vliv na rozvoj silných stránek charakteru a je vhodným terapeutickým nástrojem u vybraných klientů.
Hippotherapy and development strengths of character Clients
Keywords: horses; character; nursing; Equine-assisted therapy; psychosomatic medicine; interdisciplinary approach; nursing process; positive psychology; character domains; NANDA domains: Activity Rest; life principle; coping / stress tolerance; self-perception; koně; charakter; ošetřovatelství; hiporehabilitace; léčba pomocí koně; psychosomatika; mezioborový přístup; ošetřovatelský proces; pozitivní psychologie; silné stránky charakteru; NANDA domény; aktivita - odpočinek; životní princip; zvládání zátěže; odolnost vůči stresu; vnímání sebe sama