Oscar Wilde: Ballad of Reading Gaol analysis, examination of its literary and historical impact on the British as well as Czech society - Lipská, Barbora (Univerzita Pardubice, 2010)
Částečný rozbor Balady o žaláři v Readingu a literárně-historický dopad včetně reakce kritiky v anglické a naší společnosti je hlavním cílem této práce. Každý překladatel na základě svého vzdělání a literárních zkušeností využil práci předchozího překladatele a vtiskl překladu svůj styl a vkus, ale především zachoval ponurou atmosféru vězení. Zejména je nutné ocenit přístup překladatelů ke čtenářům, kteří nenechali žádné jejich vydání na pultech ladem a s dychtivostí a zájmem je skoupili a četli. A jak jsou ceněny překlady Balady o žaláři v Readingu od Oscara Wildeho svědčí skutečnost, že v knihkupectvích ani v antikvariátech nejsou k dostání.
Oscar Wilde: Balada o žaláři v Readingu Rozbor Balady o žaláři v Readingu a literárně-historický dopad včetně reakce kritiky v anglické a české společnosti
Keywords: Oscar Wilde; Balada o žaláři v Readingu; Antonín Klášterský; Jiří Živný; František Vrba; The Ballad of Reading Gaol