Příprava organických karbonátů katalytickou reesterifikací - Vystrčilová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce byla vypracována s cílem posoudit aktivitu 5 organocíničitých katalyzátorů. Jako modelové reakce byly po vypracování literární rešerše a provedení orientačních laboratorních pokusů vybrány reesterifikace dimethyl karbonátu 1-butanolem, 2-butanolem, 2-methyl-2-propanolem, 1-oktanolem a 1-dodekanolem. Účinnost organocíničitých katalyzátorů, které vystupují jako Lewisovy kyseliny, byla porovnávána se standardním bazickým katalyzátorem - uhličitanem draselným fixovaným na aktivním uhlí Silcarbon K835.
Synthesis of organic carbonates by catalyzed carbonate interchnage reaction
Keywords: katalytická reesterifikace; syntéza organických karbonátů; dimethyl karbonát; organocíničité katalyzátory; plynová chromatografie; catalyzed carbonate interchange reaction; synthesis of organic carbonates; dimethyl carbonate; organotin catalysts; gas chromatography