Zapomenutá obora v Lomnici nad Popelkou v kontextu vývoje rohanského obornictví - Grabcová, Dana; Jakubská, Jana (My University, 2021)
Abstrakt: Předkládaná případová studie detailně popisuje oboru v Lomnici nad Popelkou coby chybějící střípek v pestré mozaice obor knížecího rodu Rohanů. Opírá se o rozbor archivních pramenů provedený historickými a statistickými metodami kombinovaný s terénním a stavebněhistorickým průzkumem. Lomnická obora jako objekt primární analýzy je zde zhodnocena z hlediska dendrologického, zoologického, krajinářského, z hlediska lesní správy, loveckých staveb a ostatních krajinných prvků, a to na pozadí vlastnických vztahů a historického vývoje. Zapomenuto nebylo ani na otázky z kulturních dějin, kdy lovecký zámeček v oboře sloužil svým majitelům nejen k rodinnému odpočinku, ale i jako místo pro utváření nezbytných socioekonomických vazeb. Zpracování těchto témat tvoří integrální součást studie. Ve druhé části je lomnická obora pomocí komparační metody srovnána s ostatními oborami na rohanských državách. Díky tomu představuje studie podstatnou sondu do vývoje nejen rohanských obor v 19. a na počátku 20. století, ale i do celkového vývoje obornictví v českých zemích.
FORGOTTEN GAME PARK IN LOMNICE NAD POPELKOU IN THE CONTEXT OF DEVELOPMENT OF ROHAN GAME MANAGEMENT
Keywords: obory; Lomnice nad Popelkou; Rohanové; 2. polovina 19. století; 1. polovina 20. století; chov zvěře; lesní správa; lov; myslivost; zámky lovecké; dějiny lesnictví; krajina kulturní; game parks; Lomnice nad Popelkou; Counts Rohan; second half of the 19th century; first half of the 20th century; game keeping; forest management; hunting; hunting lodges; history of forestry; cultural landscape.