Vztah muže a ženy: reflexe v osobní korespondenci Františka Ladislava Čelakovského a Marie Ventové - Cilečková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce zpracovává osobní korespondenci českého básníka Františka Ladislava Čelakovského a jeho první manželky Marie Ventové v letech 1830 - 1842. Analyzuje korespondenci po jazykové i stylistické stránce a uvádí nás do problematiky tohoto žánru. Na začátku představuje oba pisatele a jejich životní cestu. V další části reflektuje na základě dopisů vztah muže a ženy v 1. polovině 19. století, od seznámení až do prvních let manželství. Práce je zakončena srovnáním informací z korespondence především o životě Marie Ventové s poznatky z literatury o každodennosti žen v 19. století.
Relationship between a Man and a Women: Reflexion in the Private Correspondance of František Ladislav Čelakovský and Marie Ventová
Keywords: Čelakovský, František Ladislav; Ventová, Marie; korespondence; 19. století; každodennost; vztahy mužů a žen; correspondence; 19thcentury; every day life; relationship men and women