Čáslavští měšťané a jejich testamenty v letech 1561-1570 - Semrádová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce shrnuje dějiny českých královských měst, dějiny Čáslavi do roku 1627, vývoj městského práva a testamentární praxe. Rozbor testamentů se soustředí na tři aspekty - formální podobu zápisů, rodinné struktury (hledisko pohlaví a rodinného statutu) a míru zbožnosti a soucitu.
The inhabitants of Čáslav and their testaments in the years 1561-1570
Keywords: královská města; Čáslav; testamenty; městské právo