Lingvocentrismus a etnocentrismus makedonského obrození - Kouba, Miroslav (Institut za makedonski jazik "Krste Misirkov", 2015)
Stať se věnuje podobám lingvocentrismu a etnocentrismu v podmínkách makedonského obrození, jehož jedním ze základních postulátů byl kodifikovaný jazyk. Pozornost je v tomto smyslu soustředěna především na aplikaci literárněhistorických úvah Vladimíra Macury (1945-1999) o symbolických úlohách jazyka do kontextu makedonského 19. století. V popředí tak vystupuje především pojem lingvocentrismu, chápaný v sémiotickém přístupu.
Linguocentrism and ethnocentrism of the Macedonian National revival
Keywords: Makedonské obrození; makedonský jazyk; lingvocentrismus; etnocentrimus; semiotika, makedonský narativ; 19. století; Macedonian national revival; Macedonian language; linguocentrism; ethnocentrism; semiotics; Macedonian narrative; 19th century