Spolupráce obcí v mikroregionu Hlinecko - Kosová, Iva (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá problematikou spolupráce obcí. Meziobecní spolupráce je zde zkoumána jako nástroj regionální politiky, kterým se snaží především malé venkovské obce řešit své problémy. V prvních kapitolách je teoreticky popisována problematika týkající se obce, občanů obce, území obce, postavení obce ve veřejné správě, působnosti obce, spolupráce obce či mikroregionu. Rozebrán je také monitoring mikroregionů, který nám více přiblíží problematiku mikroregionů v minulosti a současnosti. Na závěr práce je charakterizován a analyzován vybraný mikroregion Hlinecko.
The cooperation of the municipalities in the microregion Hlinecko
Keywords: sdružení obcí; sdružování obcí; obce; mikroregiony; mikroregion Hlinecko; Spolupráce; Regionální politika