Brucella abortus - Voltrová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na bakterii Brucella abortus, která je jedním z nejčastějších původců celosvětově rozšířeného onemocnění brucelóza, které je znovu aktuálním problémem v České republice. V dané práci jsou uvedeny faktory virulence, pomocí nichž bakterie působí na organismus zvířete či člověka. Práce je dále zaměřena na jednotlivé diagnostické metody, které jsou podstatné pro včasné rozpoznání onemocnění a samotného původce. Závěrečná část je zaměřena na léčbu, prevenci a výskyt onemocnění brucelóza na našem území v předešlých letech až do současnosti.
Brucella abortus
Keywords: Brucella abortus; faktory virulence; lipopolysacharid; erythritol; brucelóza; klinické příznaky; diagnostika; léčba a prevence; brucelóza v České republice; Brucella abortus; virulence factors; lipopolysacharide; erythritol; brucellosis; clinical signs; diagnosis; treatment and prevention; brucellosis in the Czech republic