Ženská obřízka - Frostová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ženské obřízky. Práce je teoreticko - výzkumná a skládá se ze dvou částí. V teoretické části je definován pojem ženská obřízka a její rozdělení. Dále je popsána historie ženské obřízky, její souvislost s islámským náboženstvím, možné následky ženské obřízky a odlišnost v přístupu k obřezaným ženám při gynekologických vyšetřeních. Ve výzkumné části je zhodnocena znalost zdravotníků o ženské obřízce. Dotazník byl rozdán lékařům a sestrám na gynekologicko - porodnických odděleních a na oddělení psychiatrie. Bylo zjišťováno, zda se setkaly s obřezanou ženou a jaký mají názor na tuto problematiku.
Female circumscision
Keywords: ženská obřízka; klitoridektomie; infibulace; Komplikace; Islám; female circumcision; clitoridectomy; infibulation; Complications; Islam