Model a řízení průtočného bioreaktoru - Hyklová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem práce bylo seznámit se základními pojmy a principy biosyntézy, činnosti kultivačních zařízení a na základě matematického modelu popisujícího proces fermentace průtočného bioreaktoru vytvořit v programu SIMULINK simulační schéma úplného regulačního obvodu. V práci je uveden výpočet stupně stability průtočného bioreaktoru a simulační výpočty jeho dynamických poměrů, zejména odezvy na poruchy vybraných vstupních veličin. V práci jsou dále popsány základní typy regulátorů P,PI a PID, simulační výpočty chování regulátoru PID interaktivních a bez interakce a seřízení regulátoru v regulačním obvodu bioreaktoru experimentální metodou "pokus - omyl".
Model and control of continual bioreactor
Keywords: biosyntéza; bioreaktor; modely; simulace