Problematika pacienta se závislostí na alkoholu na psychiatrickém oddělení - Mašatová, Petra (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce popisuje životní příběh pacienta se závislostí na alkoholu sestavený během jeho druhé hospitalizace na psychiatrickém oddělení. Tento výzkum je sestaven využitím prvků případové studie. Dále popisuje zkušenosti jednotlivých zaměstnanců tohoto oddělení ve spojitosti s touto diagnózou. Hlavním nástrojem pro sestavení této práce byly narativní rozhovory s pacientem a se zaměstnanci, kteří jsou zapojeni do léčebného procesu závislosti na alkoholu. Práce poukazuje na specifika léčby a ošetřovatelské péče u pacientů s touto diagnózou, která je velmi komplexní.
The issue of the patient with alcohol addiction in a Psychiatric Ward
Keywords: alkohol; droga; závislost; léčba; účinky alkoholu; ošetřovatelská péče; psychiatrická klinika; všeobecná sestra; somatická poškození; odvykací stav; alcohol; drugs; addiction; treatment; effects of alcohol; nursing care; psychiatric clinic; nurse; somatic damage; withdrawal syndrome