Španělská strana na císařském dvoře? K problematice jednoho pojmu z politických dějin - Marek Pavel (My University, 2015)
Předloženou studii je nutné vnímat jako příspěvek do probíhající diskuse věnované úloze dvorských stran v raném novověku. V centru její pozornosti se přitom nachází mocenské uskupení, které je historiky obvykle označováno jako tzv. španělská strana/frakce na císařském dvoře. Autor se zabývá výskytem těchto pojmů (včetně jejich různých jazykových mutací) v dobových pramenech i v dosavadní historické literatuře. Za pomoci analýzy neformálních vazeb, jež pojily středoevropské šlechtice k instituci španělského vyslanectví u císařského dvora v 16. a v první polovině 17. století, se následně pokouší zodpovědět otázky, co byla tzv. španělská strana/frakce, zdali existoval rozdíl ve vnímání termínů strana a frakce a nakolik tyto pojmy korespondují s označením vztahová síť
The Spanish Faction at the Imperial Court? On the Issues relating to One Concept from Political History
Keywords: španělská strana/frakce; neformální mocenské skupiny; network; politická komunikace; císařský dvůr; španělské vyslanectví; Hispánská monarchie; 16.-17. století; diplomacie; the Spanish Party/Faction; informal power groupings; networks; political communication; the Imperial Court, the Spanish Embassy; the Hispanic Monarchy; 16th–17th centuries, diplomacy