Metody detekce a identifikace obličeje v rastrovém obrazu - Jirgl, Jakub (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá tématikou detekce a identifikace obličeje v rastrových obrazech. Jsou v ní popsány a blíže představeny nejčastější algoritmy pro detekci i identifikaci obličeje v obraze, zejména Haarovy příznaky a detekce podle barev obličeje. Dále je zde představena identifikace obličeje za pomoci neuronových sítí a dalších algoritmů jim podobných. Představené metody pro detekci i identifikaci obličeje jsou mezi sebou vzájemně porovnány na základě výpočetních nároků a jejich přesnosti a spolehlivosti. Metody jsou dále implementovány do testovací aplikace, kde jsou jednotlivé metody porovnány. Aplikace je realizována programovacími jazyky C# a C++, kde C# s grafickým subsystémem WPF tvoří grafické uživatelské rozhraní. Jádro aplikace je pro rychlost a kompatibilitu zpracováno v C++.
The methods for the face detection and the face identification in a raster image
Keywords: face recognition; face detection; face identification; contour tracing; neural networks; computer vision; image processing; rozpoznání obličeje; detekce obličeje; identifikace obličeje; detekce objektů v obraze; neuronové sítě; počítačové vidění; zpracování obrazu