Démonologie polské venkovské kultury - Matějková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá démonologií polské venkovské kultury. Jádro práce tvoří klasifikace a charakterizace jednotlivých démonických postav polského folklóru. Zároveň je, alespoň náznakově, zachyceno, jak se lidé v přítomnosti různých bytostí chovali a jak kvůli nim mohli měnit svoji každodennost.
Demonology in Polish Rural Culture
Keywords: démonologie; polský folklór; magie; zvyky; pověry; každodennost; demonology; Polish folklore; magic; customs; superstitions; everyday life