Preventivní opatření vzniku ventilátorové pneumonie - Kalčíková Hisemová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí se zaměřením na ventilátorovou pneumonii. Teoretická část se zabývá incidencí a zdrojem vzniku ventilátorové pneumonie u hospitalizovaných pacientů v intenzivní péči. Důraz je kladen na problematiku vzniku ventilátorové pneumonie, ošetřovatelskou péči a důležitost dodržování doporučených postupů v praxi. Empirická část se zabývá incidencí ventilátorové pneumonie na vybraných klinických pracovištích. Na základě kvantitativního průzkumu ověřuje pomocí metody standardizovaného pozorování správný postup při poskytování ošetřovatelské péče u pacientů v průběhu umělé plicní ventilace pomocí kontrolního listu. Dílčí výsledky poukázaly na nedostatky v preventivních opatřeních vzniku VAP.
Precautionary measures of ventilator associated pneumonia
Keywords: doporučené postupy; infekce spojené se zdravotní péčí; prevence; ventilátorová pneumonie (VAP); best practices; healthcare-associated infections; prevention; ventilator associated pneumonia (VAP)