Resocializační koncept výchovy Centra don Bosco - Uchytilová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na způsob a metody práce s mládeží z institucionální a pěstounské péče v Salesiánském klubu mládeže, z.s. Centrum don Bosco. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část prvotně představuje osobu dona Bosca a jeho preventivně výchovný systém. Následovně jsou popsány pojmy jako socializace, sociální normy, sociálně patologické jevy spolu s poruchami chování a následně je zobrazen pojem resocializace. Dále je zde zobrazen systém institucionální péče a pěstounské péče společně s jejich riziky. Empirická část je zaměřena na výzkum, který byl realizován v Centru don Bosco, formou kvalitativního výzkumu. Cílem tohoto výzkum je zobrazit činnost Centra don Bosco, jehož cílovou skupinou jsou děti a mládež z institucionální péče a pěstounské péče. Výzkum byl proveden pomocí triangulace metod, která se skládá z polostrukturovaných rozhovorů s pracovníky Centra don Bosco a jejich klienty, zúčastněného pozorování a obsahové analýzy dokumentů.
Resocialising educational concept of Salesians center Don Bosco
Keywords: salesiáni; socializace; resocializace; mládež; preventivně výchovný systém; salesians; socialization; resocialization; youth; preventative educational system