Příprava České republiky na vstup do eurozóny - Kovářová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá náklady a přínosy přijetí společné měny a analyzuje dopady členství České republiky v eurozóně na jednotlivé oblasti ekonomiky. V první části práce je shrnut "Národní plán zavedení eura v České republice" – rámcový dokument, který popisuje jednotlivé kroky a změny, které bude nutné provést při přechodu na společnou měnu a stanoví způsob provedení těchto změn. V druhé části práce jsou analyzovány náklady a přínosy zavedení společné měny z pohledu teorie optimálních měnových oblastí. Závěr druhé části práce je věnován korelaci nabídkových a poptávkových šoků České republiky a eurozóny. Třetí část práce se zabývá zapojením ČR do mechanismu ERM II a důsledky zavedení eura na jednotlivé oblasti české ekonomiky – ekonomický růst, inflaci, nezaměstnanost, mezinárodní obchod, podnikový sektor a obyvatele České republiky.
The preparation of the Czech Republic for entrance into the euro area
Keywords: The National Euro Changeover Plan for the Czech Republic; Euro area; theory of optimum currency areas; supply and demand shocks; Národní plán zavedení eura v ČR; eurozóna; teorie OCA; nabídkové a poptávkové šoky; ERM II