Finanční míra regionálního patriotismu v dimenzích glokalizace - Kraftová Ivana; Muška Jakub (Masarykova univerzita, 2015)
Cílem článku je navrhnout finanční indikátor – míru, jakou se projeví odlišná míra angažovanosti aktérů při realizaci rozvojových záměrů regionu jako projev regionálního patriotismu, a současně ji na vzorku českých regionů vyhodnotit. Finanční míra regionálního patriotismu je zkonstruována ve dvou modifikacích. Vykalkulované výsledky jsou v rámci vymezeném LAU 1 ČR, obdobím 2007-2013 a třemi opatřeními IV. osy Programu rozvoje venkova hodnoceny z hlediska disperze, korelace a variability. Finanční míra regionálního patriotismu LAU 1 v ČR se vyznačuje výraznou disperzí, je negativně korelována s reálnou mírou urbanizace a lze dedukovat dva odlišné vzorce chování LAU 1 s menším podílem obyvatel.
Financial rate of regional patriotism in glocalization
Keywords: Regionální patriotismus; LAU 1; Program rozvoje venkova; finanční míra; Regional patriotism; LAU 1; Rural Development Programme; financial ratio