Lidská mitochondriální DNA a její využití v diagnostické a forenzní oblasti - Dibonová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá lidskou mitochondriální DNA. Nejprve jsou obecně charakterizovány mitochondrie a lidská mitochondriální DNA. Později se práce zaměřuje na využití mitochondriální DNA ke studiu evoluce lidstva a ve forenzní analýze. Další část tvoří mutace mitochondriální DNA a jimi podmíněná onemocnění. Součástí práce je i diagnostika a terapie mitochondriálních onemocnění včetně genetického poradenství a reprodukčních možností.
Human Mitochondrial DNA and its Applications in the Diagnostic and Forensic Analysis
Keywords: mitochondrie; mitochondriální DNA; studium evoluce lidstva; forenzní analýza; mutace mtDNA; mitochondriální onemocnění; diagnostika mitochondriálních onemocnění; terapie mitochondriálních onemocnění; mitochondria; mitochondrial DNA; study of human evolution; forensic analysis; mutations of mitochondrial DNA; mitochondrial diseases; diagnostics of mitochondrial diseases; therapy of mitochondrial diseases