Příprava a reakce 2-amino-2,3-dimethylbutanthioamidu - Hubená, Petra (Univerzita Pardubice, 2012)
Byl připraven 2-amino-2,3-dimethylbutanthioamid třístupňovou syntézou. Následně byla studována jeho reaktivita se čtyřmi substituovanými benzoylchloridy. Připravené substituované 2-benzoylamino- 2,3-dimethylthiobutanamidy byly podrobeny cyklizační reakci v bazickém prostředí, za vzniku odpovídajících 2-fenyl-5-isopropyl-5-methyl-4,5-dihydro-1H-imidazol-4-thionů. Všechny nově připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí dostupných spektroskopických metod.
Preparation and reactions of 2-amino-2,3-dimethylbutanethioamide
Keywords: 2-Amino-2,3-dimethylbutanthioamid; benzoylchlorid; cyklizace; Imidazolin-4-thion; 2-Amino-2,3-dimethylbutanethioamide; benzoylchloride; cyclization; Imidazolin-4-thione